2009. április 11., szombat

Kinek kedvez a politikai terror?

Ha általában tesszük fel a kérdést, akkor a francia forradalomra utalhatunk. A válasz: rövidtávon a restaurációs kísérleteknek kedvez a terror. Akkor a franciák azt gondolták, hogy az erőszakkal kikényszerített változás majd megteremti azt a berendezkedést, amit óhajtottak. Részben igazuk volt, mert végül sok év után megvalósult, amit szerettek volna. Viszont részben nem volt igazuk, mert egy komoly restaurációs kísérletet kellett elszenvedniük amíg végül a császárság bukásával tényleg népképviseleti rendszer alakult ki.

A mai Magyarországon terrorfenyegetésről beszél a hatalom. Nyilván ők is tudják, hogy ez a kártya nekik kedvez.

Úgy tűnik, hogy a 43-as szám bűvös az MSZP-nél, amikor ezt eléri a Fidesz népszerűsége, akkor esetenként támad valamilyen terrorfenyegetettség az országban, és hirtelen a semmiből felbukkan Torockay, Budaházy és a többiek. A sok szó helyett álljon itt egy grafikon itt a forrás. (Medián) Az eseményeket én tettem rá.



Ebből az látható, hogy ha valamilyen rendbontás történik, akkor a mélyponton levő MSZP népszerűsége meglendül rövid távon, viszont - és talán ez a legfontosabb - a Fidesz népszerűsége drámaian csökken. L. zavargások, rendőrpalota lövöldözés. Nos, ezek után nem nehéz megmondani, hogy kinek jön most nagyon jól ez a terror. De a pártok csatározásánál sokkal fontosabb dolgokról kellene, hogy szó legyen most.

Engem az nagyon bosszant, hogy ez a hülyeség eltereli a figyelmet arról, hogy van egy új miniszterelnök, akinek a megszorításokon kívül - amelyek valószínűleg durva keresletcsökkenést és recesszió további mélyülését okozzák - semmilyen elképzelését nem ismerjük. Mit gondol az oktatásról? Mit gondol az egészségügyről? Mit gondol a külpolitikáról? Mit gondol a határon túli magyarokról?

Egy dolgot tudunk a megszorításokon kívül: hogy mit gondol a demokráciáról. Egyrészt a Gyurcsány-kormány tagja volt. Öszöd után tudjuk, hogy Gyurcsányék mit gondolnak a demokráciáról: van egy csapat birka, akiket trükkök százaival megvezetve meg lehet nyerni a választást. Másrészt a népakarat semmibevételében most is jeleskedtek, a miniszterelnök-utódlás mutyival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése